2020.GADA AKTVITĀTES 

Diskusija "Izglītības pieejamība - nepieciešamība konkurētspējai darba tirgū" ceturtdien, 8.oktobrī 

Ceturtdien, 2020.gada 8.oktobrī, Sabiedrības integrācijas fonda līdzfinansētā projekta "Laiks bērniem! Laiks darbam! Laiks sev!" ietvaros rīkojām diskusiju "Izglītības pieejamība - nepieciešamība konkurētspējai darba tirgū", kurā diskutējām par kvalifikācijas uzturēšanas, pilnveidošanas un jaunas izglītības apguves iespējām darba ņēmējiem, kuri periodiski izkrīt no darba tirgus vai ir jaunienācēji tajā.

Diskusijas mērķis ir noskaidrot, kādām programmām visvairāk būtu nepieciešams valsts atbalsts.
Mūsu interešu grupa ir daudzbērnu ģimeņu vecāki un viņu bērni, taču problemātika attiecināma uz plašāku sabiedrības daļu.


Pirms diskusijas tika veikta aptauja "Augstākās izglītības pieejamība daudzbērnu ģimeņu bērniem", kurā piedalījās 149 respondenti. 
Īsumā: vairāk kā 80% daudzbērnu ģimeņu bērnu augstākās izglītības iegūšana vai studiju izvēle ir atkarīga no ārējiem finanšu aspektiem (budžeta vietu, stipendiju un valsts garantētu kredītu pieejamības). Turklāt daudziem jauniešiem pilnvērtīgām pilna laika studijām nepietiek ar vienu atbalsta instrumentu, jo pat, ja ir budžeta vieta, pārcelšanās uz, piemēram, Rīgu finansiāli tāpat nav "paceļama". Paldies visiem, kas piedalījās! No 2021.gada 1.septembra ir izcīnīti budžeta līdzekļi "sociālajām" stipendijām, tomēr Apvienība plāno lūgt Izglītības un zinātnes ministrijai izstrādāt pilnvērtīgāku atbalsta paketi! Aptaujas datu rezultāti atspoguļoti šeit: Aptaujas rezultāti


Uzaicinātie dalībnieki:
Ineta Kristovska - Izglītības un zinātnes ministrijas ministres biroja vadītāja;
Imants Parādnieks - Pārresoru koordinācijas centra Demogrāfijas lietu centra vadītājs,
Liene Matute - Nodarbinātības valsts aģentūras vecākā eksperte,
Māris Silinieks - personālatlases kompānijas "Workingday.lv" mārketinga direktors,
Inga Vanaga - Latvijas izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja,
daudzbērnu ģimeņu vecāki - darba meklētāji un topošo studentu vecāki.

Diskusiju vadīja Elīna Treija - Apvienības projektu vadītāja, Daudzbērnu ģimeņu biedrības "Puzle" vadītāja
Saite uz diskusijas ierakstu: 


Apkopojot aptaujas datus un diskusijā secināto, esam nosūtījuši vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai: Vestule_IZM.pdf